IMPREJURIMI

1.Scaunul Domnului

Scaunul Domnului este printre cele mai cunoscute puncte turistice ale defileului Mureș. Situat deasupra comunei Deda Bistra, având o înălțime de 1.381 m și aspectul unui platou, oferă o minunată panoramă a întregii zone, spre valea Bistrei și mai îndepărtat spre valea Mureșului inclusiv a crestelor munților Călimani.
Legenda locală spune ca acesta este scaunul pe care va ședea Domnul la Judecata de Apoi.
Accesul se face pe șoseaua DN15 pană la ieșirea din localitatea Bistra Mureșului.
Există mai multe trasee de acces:
Banda albastră: pornește din satul Deda-Bistra, are o lungime de aproximativ 9 km, poate fi parcurs în 3-4 ore și este de dificultate medie.
Cruce albastră și triunghi albastru: pornește de pe drumul forestier Deda-Bistra, după care urcă pe valea pârâului Zăpodia cu Cale, fiind ceva mai lung decât cea cu dungă albastră.
Cerc albastru: pornește din satul Gălăoaia, din dreptul cabanei Gălăoaia, apoi pe valea pârâului Gălăoaia Mică până la Poiana de Mijloc urmată de coborârea la Vf. Scaunul. Acesta este cel mai lung traseu.

2.Partia de schi de la Toplița

Domeniul schiabil de la Toplița se găsește la poalele munților Gurghiu. Este alcătuit din două pârtii, pârtia Măgheruș și pârtia Bradul.
Datorită amplasamentului extraordinar pârtiile beneficiază de o frumoasă panoramă spre munții Călimani dar și spre orașul Toplița.

3. Parcul Natural Defileul Mureșului Superior

Defileul Deda-Toplița situat geografic în județul Mureș, este o regiune deosebit de pitorească.
Stânca dură a munților vulcanici Căliman și Gurghiu sunt străpunși complet de râul Mureș pe o distanță de aproximativ 30 km.
Cea mai spectaculoasă porțiune a Defileului Mureșului se desfășoară în apropierea satului Sălard. Aici povârnișurile repezi ale munților, dar mai ales versanții foarte apropiați, fac ca să nu rămână loc decât pentru albia râului Mureș și șosea, pentru unele porțiuni de calea ferată fiind necesară străbaterea unor tuneluri sub munte.
Apele repezi ale defileului sunt ideale pentru practicarea raftingului pe Mureș în special primăvara.

4. Pesterile de mulaj

Pe Valea Mureșului Superior, în Defileul Toplița – Deda având ca punct de plecare restaurantul de pe stâncă din localitatea Andreneasa încep două trasee montane marcate spre două peșteri de mulaj numite Căsoaia lui Ladaș și Peștera Mare, peșteri protejate de Federația Română de Speologie. Sunt peșteri cu particularități deosebite, foarte interesante ca geneză, de dimensiuni modeste, cantonate în formațiuni vulcanogen – sedimentare.
Primele peșteri de mulaj au fost descoperite în România aici, pe Valea Mureșului, în zona Sălard – Androneasa, majoritatea în partea Munților Călimani, iar din anul 2000 și pe partea Munților Gurghiu. Până astăzi, sunt cunoscute aproape 100 de astfel de formațiuni, din care doar 16 pot fi numite peșteri, datorită dimensiunilor, restul fiind formațiuni pseudo-carstice, însă până acum nu au fost accesibile publicului, pentru evitarea deteriorării lor.
Peșterile sunt unice în lume prin faptul că, acum 5 milioane de ani când încă erau activi vulcanii din Masivul Călimani, în timpul erupțiilor, a scurgerii lavei peste pădure, copacii au fost acoperiți cu praf și bolovăniș vulcanic. Cu timpul, în urma acțiunii apei, sedimentele respective s-au întărit iar copacii și crengile lor au putrezit și au fost spălate din roca vulcanică, lăsând urme în pereții peșterii.

5. Castelul Kendi-Kemény din Brâncovenești

La mică distanță de Bistra Muresului, în localitatea Brâncovenești se află castelul Kendi-Kemény, o bijuterie în stil renascentist din Transilvania. Ansamblul arhitectonic a fost construit în secolul al XV- lea de către familia Losonczi, iar în următorii ani proprietarii s-au schimbat de mai multe ori.
În anul 1610 castelul se găsea în proprietatea lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei, mai târziu devine domeniul lui Gheorghe Rákóczi I, pe urmă a lui Gheorghe Rákóczi al II- lea care îl lasă moștenire împreună cu cele cinci sate din jur consilierului său Ioan Kemény, viitor principe al Transilvaniei. Din acel moment timp de 300 de ani castelul rămâne în proprietatea familiei Kemény.
La sfârșitul lunii septembrie 2014, castelul a ajuns în posesia familiei Kemény, iar de atunci este deschis pentru public.

6. Castelul Teleki din Gornești

Istoria de peste șapte secole a comunei Gornești se împleteşte cu numele moşierilor ei. Actualul castel este o impunătoare clădire barocă de secol XVIII și a fost ridicat între anii 1771-1778 pe locul unei foste cetăți medievale din ordinul noului proprietar Mihai Teleki care și-a dorit un impunător castel pentru familia nobiliară.
Castelul în stil baroc pur transilvănean, construit în stil Grassalkowich, după planurile arhitectului Mayerhoffer. Farmecul castelului stă în cele 52 de camere și 365 de ferestre ale sale, simbolizând zilele anului. Cea mai frumoasă parte a castelului o reprezintă salonul mare de la etaj, unde s-a păstrat tencuiala originală, cele două sobe de porțelan alb în stil rococo și trei candelabre. Blazonul familiei, la fel ca şi în cazul altor castele nobiliare maghiare, este încrustat deasupra ușilor de la intrare și a balconului.
Parcul castelului era de inspiraţie franceză la început, pentru ca din secolul al XIX-lea să fie transformat în unul împrumutat din cultura englezească, profitându-se de atmosfera istoricistă dată de vechiul șanț de apărare alimentat cu apa din râul Mureș al castelului medieval.
Retrocedat în 2006, a intrat în posesia urmașilor familiei Teleki abia în 2011, pentru ca acum să fie restaurat treptat, după posibilități, și introdus în circuitul turistic. Ansamblul este vizitabil.

7. Cascada Cofu

Cascada se prezintă sub forma unui jet imens care iese cu putere direct din stâncă, de sub o rădăcină de copac din mijlocul versantului. Tocmai acest fapt face că, căderea de apă să fie auzită din depărtare. Înălţimea stâncii este de aproximativ 40 de metri, iar apa se desface în mai multe fire în timpul căderii pe ea, fiind mai degrabă un izbuc decât o cascadă. Dacă urmaţi cărarea care urca prin stânga apei veţi ajunge la izvor.

TELEFON

0745 346 606

TELEFON

0744 573 597

EMAIL

contact@cabanairis.ro

PROGRAM

0 – 24

Str. Principala Nr 110, Bistra Mureşului 547206